Buitenlandse Stage San Pedro Del Pinatar, 2022

In samenwerking met Voetbal Vlaanderen, werd er een 5-daagse stage georganiseerd
(7/2/2022-11/2/2022) in San Pedro del Pinatar, voor de “BCORE” groep. Deze groep bestond uit 16 mannen en 2 vrouwen.

De Pinatar Arena is een gekend trainingscentra voor vele Belgische (top)voetbalclubs. Het trainingscentrum biedt een brede waaier aan facilitaire mogelijkheden om intensieve trainingen en professionele trainingssessies te organiseren.

In dit kort verslag kan je de beleving volgens de trainers en begeleiders terugvinden. Hierdoor krijg je een beter beeld wat je van zo’n ‘Development stage’ mag en kan verwachten.


Analyseren & presenteren 

Onder leiding van Kris Bellon (Head of refereeing – referee observer) werd er individueel uitgegaan van de sterke punten en aandachtspunten van elke (assistent)- scheidsrechter om doelstellingen te formuleren op korte en middellange termijn. Er werd ook dieper collectief ingegaan op een aantal concrete situaties waarbij tips & tricks werden gedeeld voor een aantal aandachtspunten die voor velen gelden. Tot slot werd een opdracht gegeven om per twee uit te werken. Ze moesten een analyse maken van een wedstrijd om deze nadien te komen presenteren.

Er werden de resterende dagen 3 sessies georganiseerd waarin telkens 3 groepjes van 2 personen een presentatie gaven van de analyse van een Europese wedstrijd. Afhankelijk van het niveau van betrokkene werd er gepresenteerd in het Nederlands (*) , Engels (**) of Frans (***).

Afhankelijk van de besproken situaties werd hier op een interactieve manier ook dieper ingegaan op bepaalde onderdelen zoals wedstrijdmanagement, speler-management en een aantal technische onderdelen zoals : voordeel, handspel, en dergelijke. 

 

 

Training is key

Wesli De Cremer (Professional referee & VAR) & Jonas van Dyck (Secretaris BAVB Referee Department Voetbal Vlaanderen)

 

Maandag
“De eerste dag hadden we een activerende training om de spieren wat los te maken van de vlucht”.
Gezien de scheidsrechters reeds vroeg moesten opstaan en een lange vlucht achter de rug hadden, lag de focus op loslopen, stretchen en enkele korte versnellingen in spelvorm.

Dinsdag
In de ochtend werd er een ‘Integrated session’ voorzien samen met Jonas Van Dyck. “Tijdens deze sessie leerden de scheidsrechters bepaalde processen aan en moesten ze beslissingen nemen na een fysieke belasting.” Een voorbeeld hiervan is een strafschop fluiten waarbij ze onder druk worden gezet door een coach, waarna ze deze een bepaalde sanctie moesten geven. Er werd dus in feite een echte wedstrijdsituatie gecreëerd.

De tweede sessie was een krachtsessie in de fitness waarbij we krachttraining in circuitvorm voorzien hadden met focus op de verschillende spiergroepen.

 

 

Woensdag
De ochtendsessie stond in het teken van een stevige trainingsprikkel. Na een pittige opwarming was er een blok van 30 minuten HIIT voorzien. Ook hier werden er beslissingen ingevoerd zodat ze moesten blijven nadenken bij uitputting. In de namiddag was er een rustige training voorzien van loslopen, stretching, core stability en wat spelletjes.

 

    

 

Donderdag
Afsluitend stond er in de ochtend een ‘integrated session’ op het programma, die soortgelijks was aan die van de maandag en in de namiddag een ontspannend padeltoernooi.

 

Extra technische sessie

Er was ook nog een extra technische sessie voorzien. Deze ging over leiderschap op en naast het veld. Tijdens deze interactieve sessie gingen we samen op zoek hoe een scheidsrechter zich kan opstellen als leider in zijn voorbereiding naar de wedstrijd toe. Verder werd eveneens het leiderschap tijdens de wedstrijd besproken. Tot slot besproken we eveneens de juiste mindset na de wedstrijd. Een attitude van levenslang leren en volle verantwoordelijkheid nemen voor hun groei stond hier centraal. Voor het leiderschap tijdens de wedstrijd werden de verschillende aspecten besproken en verklaard aan de hand van beeldmateriaal uit mijn (Wesli) wedstrijden. Zowel de goede beelden als de leermomenten werden verduidelijkt aan de groep. Ze gingen we samen op zoek naar de verschillende aspecten die aangehaald werden in het beeldmateriaal en dachten we hier samen over na. Het was een geslaagde sessie waar we heel wat bagage hebben meegegeven op vlak van het nemen van de volle verantwoordelijkheid als leider op en naast het veld.

 

Slimme tactieken & talentontwikkeling

Kris van de Velde (Responsible president of refereeing Voetbal Vlaanderen) bracht op dinsdagochtend de technische sessie die ze normaal op de regionale training zouden hebben gekregen. Deze sessies gaan steeds over het bespreken en verduidelijken van recente spelfases uit het profvoetbal. Dergelijke sessies worden top-down gegeven (vanuit profvoetbal naar provinciale).

Ook werden er elke avond de persoonlijke gesprekken gevoerd met de aanwezige talenten (SR en AR) waarin het IPG (individueel groeiplan) en hun werkpunten van het lopende seizoen werden besproken. Deze gesprekken werden steeds gevoerd samen met Kris Bellon.

Tijdens deze 5-daagse cursus heeft Celine Mabille ingestaan voor de uitstekende kine- en fysiotherapie en Yvan Longin voor de administratieve en praktische ondersteuning ter plaatse.

Het Expo-Line team zelf was ook vertegenwoordigd op de stage, wij waren zeer opgetogen na een ‘langere covid stilte’ om een dergelijke event te mogen ondersteunen en mee te organiseren. Wij willen graag de cursisten bedanken voor hun gemotiveerde medewerking en alle begeleiders en trainers voor het delen van hun ervaring.