Buitenlandse stage San Pedro Del Pinatar, 2023

In samenwerking met Arbitrage Voetbal Vlaanderen en Patrick, organiseerde Expo-Line ook dit jaar weer een stage in Pedro Del Pinatar. Van 06/02/2023 tot en met 10/02/2023 hebben 28 jong getalenteerde scheidsrechters hun skills gebruikt en bijgeschaafd om de top te bereiken.

 

In dit kort verslag krijg je een duidelijker beeld over de stage en wat je ervan kan/mag verwachten.


Laws of the game

Kris Van de Velde (Referee Observer Arbitrage, Voorzitter Arbitrage Oost-Vlaanderen) schotelde de groep van maandag tot donderdag een “Laws of the game” test voor.

Elke dag kregen ze 10 vragen waaronder telkens ook 5 spelfases. Op vrijdag werd dan de rangschikking bekendgemaakt.

De top drie bestond uit Thibo Le Pera, Arthur Seynaeve en Ruben Calluy.
Seynaeve en Calluy eindigden met gelijke punten (70 op 80)

Arthur Seynaeve was de finale winnaar omdat hij de snelste was in het doorsturen van de antwoorden.

 

Vallen, opstaan en weer doorgaan

Olivier Stiers (Fitness Coach) gaf alle trainingen samen met Wesli De Cremer (Fitness Coach), zowel voor- als namiddag.

Op maandag was de training gebaseerd op herstel van de vermoeidheid van de zeer vroege vlucht, de vliegreis en de wedstrijden van de vorige dag.

Op dinsdag organiseerden we een VMA-evaluatie. Deze testen werden gebruikt voor de trainingssessie van woensdag. In de namiddag stond er een geïntegreerde trainingssessie met besluitvorming op het programma.

Woensdag werd individueel gewerkt (volgens de test van de vorige dag). Een krachttraining stond ook op het programma, afgewisseld met een spinning sessie.

Op donderdag voormiddag stond er terug een geïntegreerde trainingssessie met besluitvorming gepland en in de namiddag werd een padeltoernooi georganiseerd (als teambuildingactiviteit).

Vrijdagochtend tenslotte sloten we het parcours af met een jogging langs de zee. Zo’n intensief programma helpt de scheidsrechters natuurlijk om fysiek vooruit te gaan!

 

Buitenspel of toch niet?

Stijn Hutsebaut (Assistant Referee Manager, sportief medewerker arbitrage ACFF) , gaf de eerste sessie op dinsdag over buitenspel en meer bepaald over het aspect ‘Interfering‘. Wanneer heeft een aanvaller invloed op het spel of op een verdediger? Verschillende situaties werden besproken.

De tweede sessie op donderdag ging ook over buitenspel maar dan meer bepaald over de nieuwe regel (sinds begin van dit seizoen ) in verband met ‘Deliberate Play ‘. Hier werden een aantal situaties besproken waar het verschil werd aangetoond tussen een gecontroleerde actie van een verdediger en een niet-gecontroleerde actie van een verdediger.

 

Taking the right decisions

Alexandre Boucaut (Manager de Recrutement des arbitres ACFF) gaf op woensdagochtend een debriefing over de World Cup Video test – deze bestaat uit 100 clips / beslissingen.
Hij hielp ook mee op het veld tijdens de geïntegreerde sessies met het tonen van de clips aan de refs + debriefing na de sessie.

Gouden tips

Frank De Bleeckere (Expo-Line Ambassadeur Vanishingspray)

1ste technische sessie :

De nadruk lag op het gebruiken van uw persoonlijkheid tijdens de match. Geïllustreerd met video’s uit onze competitie. Respectvolle communicatie tegen over spelers en coaches. Management van situaties en spelers is hierbij ook belangrijk. Het aanvoelen van de wedstrijd 

Geef geen goedkope gele kaarten. No low cost yellow cards…uw card management moet duidelijk zijn voor iedereen. Als je een speler uitsluit voor een tweede gele kaart moet dit ook clear and obvious zijn. De ref neemt een super belangrijke beslissing die de wedstrijd zal beïnvloeden dus moet die beslissing juist zijn

Ook het teamwork is belangrijk. Gebruik uw teamwork optimaal. Met 3 of 4 zie je meer dan alleen. Geef duidelijke instructies en kijk niet met uw team allen naar dezelfde situatie. Goede afspraken maken voor de match.

Als ref is het belangrijk om logische beslissingen te nemen. Beslissingen die iedereen kan begrijpen. Je zal weinig discussies hebben met de spelers omdat de beslissingen logisch genomen zijn. 

 

2de Technische sessie :

Group work. De groep werd in 2 groepen gesplitst met bij elke groep een secretaris en speaker. Er werd een compilatie van beslissingen getoond in 1 wedstrijd. De deelnemers moesten zelf bekijken welke beslissing ze gingen nemen of anders nemen dan in de video.

Overleg, luisteren naar ieders standpunt en daarna met een gezamenlijke beslissing naar buiten komen was hierbij belangrijk. Het was een uiterst interessante meeting met veel overgave van de deelnemers. Op het einde van deze presentaties werden de conclusies overlopen en besproken. 
Het doel van deze presentatie was het inleven in de wedstrijd, het aanvoelen van verschillende situaties, body language en persoonlijkheid tonen op het terrein en decision making analyseren.

 Op de pijnbank

Lieselot Vanmeenen (Kine) en David Edelman (Kine) zorgden er elke avond voor dat de deelnemers verzorgd werden. Ze konden bij hen terecht voor : verzorging, losmaken spieren, taping, … Hoofdzakelijk kwamen de kwaaltjes voor aan de gastrocnemius en/of soleus (korte en lange kuitspieren), eventueel samen met een scheenbeenvliesontsteking. Dit is voornamelijk te wijten aan de terreinen waar ze thuis op trainen en de frequentie van de trainingen. Schoeisel is hier ook een belangrijke factor in. Voor de rest waren er ook nog een paar rug, iliopsoas, nek- en schouderklachten die behandeld werden.
Wenst u meer info over “Hoe word ik een scheidsrechter?”, volg dan deze link.
We willen alle begeleiders bedanken voor hun inzet op de stage.