Stage Development Group MEN, 22 – 23 Februari 2019

Op vrijdag 22 en zaterdag 23 februari 2019 vond de derde Referee College plaats in Hotel Pavillon du Zoute in Knokke-Heist. 33 scheidsrechters van de Development Group van Voetbal Vlaanderen namen deel aan deze 2-daagse cursus.

Buiten verschillende technische sessies werd ook een training georganiseerd en een wedstrijd bekeken ter observatie. De grote verassing voor de scheidsrechters was dat Erik Lambrechts “himself” aanwezig was voor een analyse van de wedstrijd KAA Gent – Standard de Liège.

 

1. Free Kick Management

Voetbal is een contactsport, waarbij overtredingen bestraft worden met vrije schoppen. Indien deze vrije schoppen op het middenveld gebeuren dan verlopen deze meestal zonder management van de scheidsrechter. Dit is ook het geval bij Quick Restarts op voorwaarde dat er geen disciplinaire maatregelen dienen genomen te worden of er verzorging nodig is. 

De vrije schoppen centraal voor het strafschopgebied hebben nood aan een sterk en duidelijk management. Indien hierbij de vastgelegde procedures gevolgd worden, dan zijn dit voor de scheidsrechter uitgelezen momenten om zich op een natuurlijke manier te profileren. Loopt de procedure bij de eerste schop verkeerd, dan wordt het moeilijk om de volgende vrije schoppen op een gestructureerde manier te laten verlopen, wat nefast kan zijn voor de verdere opbouw van het gezag.

2. Buitenspel – Teamwork

De buitenspelregel is in de loop der jaren enorm uitgebreid. De tijd van vlaggen op buikgevoel is achter de rug. Nu wordt er verwacht van de assistent scheidsrechters dat ze precies kunnen uitleggen waarom een speler al dan niet buitenspel staat. Dit wordt duidelijk gemaakt aan de hand van een tabel en voorbeelden uit het buitenland, maar ook uit de eigen compititie. 

Teamwork en het verkopen van een beslissing is enorm belangrijk in de arbitrage. Ook hier trachten we de inspanningen te doen om de samenwerking te verbeteren met behulp van eigen wedstrijdsituaties die in groep besproken worden.

 

 

3. Observatie oefening. Wedstrijd KAA Gent – Standard de Liège

In een groepsopdracht is de groep verdeeld in 5 groepen en is er live gekeken naar de wedstrijd AA Gent – Standard de Liège op een groot scherm. Hierbij moest de wedstrijd en de prestatie van scheidsrechter Erik Lambrechts geanalyseerd worden. Van elke groep werd er verwacht om 3 wedstrijdsituaties voor te kunnen leggen om te bespreken.

 

4. Wedstrijdsituaties bespreken
Tijdens de technische sessie zijn er verschillende situaties uit de wedstrijd AA Gent – Standard de Liège met scheidsrechter Erik Lambrechts besproken.

Volgende situaties kwamen aan bod: 

 • gegeven kaarten
 • positie
 • anticipatie
 • teamwork
 • voorbereiding van de wedstrijd 

Bedankt Erik, voor je openheid in je zelfanalyse!

 

5. Fysieke training 

a. Opwarming

Concentratie oefening

 

b. Speed excercices

Er werd rekening gehouden of de jongens een wedstrijd hadden of niet.

Voorbereiding wedstrijd

 • stabilisatie
 • reactievermogen
 • concentratie
 • agility
 • kracht
 • sprint

 

De jongens die geen wedstrijd hadden, hebben ook een fysieke prikkel gekregen via een suicide run.