Stage Development Group WOMEN, 8 – 9 December 2018

Na onze eerste succesvolle buitenlandse stage in Pinatar (Spanje), werden de vrouwelijke scheidsrechters uitgenodigd om op 8 en 9 december 2018 deel te nemen aan Expo-Line Referee College in Knokke-Heist (Hotel Pavillon du Zoute).

Het damesvoetbal zit vandaag de dag in de lift, wordt professioneler en wint aan populariteit. De Belgische kust was het ideale decor voor deze Referee College.
De dagen waren gevuld met een druk programma met zowel technische sessies als een fysieke training. 

We blikken zeer tevreden terug op deze eerste vrouwelijke stage van de Expo-Line Referee College in samenwerking met Voetbal Vlaanderen.
Er was veel aandacht en medewerking van de dames tijdens de technische sessies, en bij de fysieke trainingen gingen ze tot het uiterste.
Bedankt hiervoor!


Programma

1. Technische sessie / Frank De Bleeckere

Basisstappen in arbitreren

a. Logische beslissingen maken

Logische beslissingen maken is het makkelijkste, maar tegelijkertijd ook het moeilijkste voor een scheidsrechter. Beslissingen nemen die iedereen begrijpt en accepteert. Daarvoor moet de scheidsrechter tijdens de volledige wedstrijd een constante focus hebben.

Aan de hand van beelden in één bepaalde situatie tonen we aan hoe belangrijk dit wel is. Als het de scheidsrechter lukt, is er nauwelijks protest, stijgt de geloofwaardigheid en groeit het zelfvertrouwen van de scheidsrechter.

b. Fysieke conditie / anticiperen / positie

Om logische beslissingen te kunnen nemen moet je als scheidsrechter een goede conditie hebben op het terrein. Het teamwork met beide assistent scheidsrechters is van cruciaal belang.

Aan de hand van clips tonen we de scheidsrechters hoe we het best bewegen om de juiste beslissing te nemen.

Scheidsrechters moeten bewegen als een “spiegel” tegenover de fase. Anticiperen en op tijd het spel aanvoelen is hierbij zeer belangrijk. Als je te lang wacht of aarzelt heb je een achterstand die niet meer goedgemaakt kan worden en zal je de logische beslissing misschien fout beoordelen.

 

2. Technische sessie / Wesli De Cremer

Wedstrijdervaringen

Wesli kwam over zijn eigen ervaringen als scheidsrechter spreken.

Hij sprak onder andere over de beslissingen van zijn wedstrijd KV Mechelen – Roeselare. Er werden groepsdiscussies gehouden tussen de scheidsrechters en de assistent scheidsrechters om de verschillende standpunten te bespreken.

 

3. Fysieke training / Thibaut Nijssen

a. Decision making

Oefeningen

 • opwarming
 • decision-making met geïntegreerde sprint- offside-beslissingen maken voor assistent scheidsrechters
  – inworp / doeltrap / hoekschopbeslissingen voor scheidsrechters 
  – feedback op decision making en lichaamstaal

b. Uithoudingsvermogen

Oefeningen

 • speed endurance met geïntegreerde sprint
  – inworp / hoekschop / doeltrap aan hoekschopvlag
  – strafschopfases (binnen/buiten) korte zijde
  – strapschopfases (binnen/buiten) lange zijde

 

4.  Technische sessie / Kris Bellon

Imago / Présence / mentale voorbereiding

Tijdens deze technische sessie hebben we het over het imago van de scheidsrechter.

 • Wat zijn de sterke punten?
 • Waar sta je voor? Eigen bewustwording is belangrijk
 • Wat zijn je mentale kwaliteiten?
 • Wat wil je tonen als scheidsrechter?
 • Lichaamstaal

 

5. Technische sessie / Stephanie Forde

Match Debriefing

Op 11 november 2018 speelden onze Red Flames een oefenwedstrijd in Tubeke tegen Frankrijk.

 • fases uit de wedstrijd werden besproken
 • verschillende leermomenten werden naar boven gehaald

Zelfevaluatie is zeer belangrijk voor een scheidsrechter.Als laatste willen we je graag enkele indrukken van enkele deelnemers meegeven:

SHAUNI DEPRUYST – 19 jaar – Assistent scheidsrechter in 3de Amateur

De stage was zeker en vast een leermoment voor mij!
We werden door verschillende kanalen positief beïnvloed en voelden ons al vanaf minuut 1 op ons gemak. Door het aanbod van 4 theoretische sessies werden we op verschillende manieren bijgestuurd en begeleid om moeilijke situaties vaak op een simpele manier op te lossen. De fysische sessie was zeer geslaagd, een training over matchbepalende beslissingen waarbij we niet alleen trainden maar ook heel wat leerplezier hadden! Kortom, het is de max om te kunnen leren uit de ervaringen die de lesgevers aan ons overbrengen!

De groep zelf hing ook goed aan elkaar. We zien niet alle dames evenveel aangezien we over heel Vlaanderen verspreid zijn dus is het wel de max om eens de dames op deze manier nog beter te leren kennen.

Als laatste wil ik nog een dikke pluim geven aan de personen die dit voor ons mogelijk hebben gemaakt. De organisatie, de lessen, training te Knokke maar ook de regeling van het hotel en de kledij… Allemaal top! Dikke merci!

” We voelden ons vanaf min 1 op ons gemak”VIKI DE CREMER – 25 jaar – Scheidsrechter 1ste Provinciale Mannen – Super League Women – FIFA Referee 2019

13 van ons werden uitgenodigd op een schitterend georganiseerde stage.

Zo kregen wij technische sessies van onder meer: Frank De Bleeckere, Wesli De Cremer, Kris Bellon en Stephanie Forde. Uit deze technische sessies, ben ik zowel theoretisch als technisch sterker geworden. Ook werden we geconfronteerd met het bekijken van ons eigen beeldmateriaal. Hierbij leerden we om onzelf kritisch te evalueren. Hierdoor kreeg ik een nieuwe kijk op het proces van mijn ontwikkeling als scheidsrechter. Door onze eigen wedstrijden te analyseren en te bespreken, kunnen we beter inschatten wat onze sterktes en zwaktes zijn. 

Ik leerde ook de tips en tricks van de andere scheidsrechters door deze open communicatie. Onze zwaktes versterken of toch kunnen verbeteren en de sterktes nog sterker maken.

Ook werd er voor ons een fysieke training georganiseerd onder leiding van Thibaut Nijssen. In deze trainingen zaten onder meer oefeningen over het nemen van beslissingen. De theorie kon meteen omgezet worden in de praktijk. Ook gaf hij ons tips en tricks mee.

Wesli De Cremer nam de geblesseerde scheidsrechters onder zijn hoede om core stability te doen en erna nam hij zijn tijd om de blessures van de geblesseerde te bekijken en te behandelen.

In het kort zijnde was het een goed georganiseerde stage waar de begeleiders ons zoveel mogelijk wilden bijleren en helpen op zo’n korte tijd.

Ik ben met een halfvolle rugzak binnengestapt in het hotel en ben naar huis gereden met een overvolle rugzak. Nu is het tijd om deze rugzak goed te reorganiseren en toe te passen wat ik geleerd heb.

“Ik ben met een halfvolle rugzak binnengestapt en ben naar huis gereden met een overvolle rugzak”INE PAESEN – 23 jaar – scheidsrechter in 2e Provinciaal Limburg en Super League

We werden ’s morgens goed ontvangen door het hele team. We kregen allemaal dezelfde uitrusting voor het hele weekend.

Als eerste kregen we een technische sessie van Frank De Bleeckere, deze ging voornamelijk over fases in wedstrijden van in 1e klasse. Hier kregen we beelden van te zien en deze werden besproken in groep. Ook de sessie hierna van Wesli de Cremer waren beelden, deze waren van zijn eigen match. Het besreken van fases in groep geeft je natuurlijk een bredere denkwijze, maar ook een betere kijk op een gele of rode kaart. Deze momenten vond ik zeer leerrijk! Dit is ook een aangename manier van bijleren. Na het bekijken van de clips was er tijd voor een inspanning. De dames die fit waren mochten op het veld gaan trainen.
Samen met nog 3 andere gekwetsten kon ik het hotel blijven, hier werd een krachttraining voor ons georganiseerd. We deden verschillende oefeningen op tijd en muziek. Samen werken aan je herstel is fijner dan alleen!
Hierna hadden we wat tijd om te eten en ontspanning.
Als laatste sessie van de dag moesten we vooral met onszelf bezig zijn. Reflecteren waar we al goed in zijn en wat beter kan. Of we er bepaalde dingen voor kunnen laten om verder te groeien. Het is goed om bezig te zijn met het reflecteren van jezelf, je eigen een haalbaar doel voor ogen te stellen. 

Op zondag was er nog 1 sessie voorzien, deze was van Stephanie Forde. Dit was het bespreken van een match die dames van onze groep hadden gefloten. Dit was een goede sessie, hierbij kon je elkaar tips geven. Vooral de 4 dames die de match hadden geleid. Hierna is ook onze stage afgerond. Er zijn veel leermomenten geweest die ik zeker ga meenemen!